

Solus Historien
Historien er lånt fra solusside.
Da hjemmesiden ikke længer er aktiv og sådan en historie ikke må gå tabt.
.jpeg)
Lidt om Bjarne Marcussen
Bjarnes baggrund som konstruktør er autodidakt, og skyldes som udgangspunkt at han i slutningen af 60'erne, som afløser for hans Liljebåd ledte efter en lidt større båd med gode sejlegenskaber og ikke mindst "komfort". Men efter hans hoved fandtes båden ikke hvorfor han besluttede selv at konstruere en. Solus 24 blev søsat i foråret 1971, og den viste sig at have fantastiske sejlegenskaber sammenlignet med datidens både. Under bygningen kom der mange kommentarer, specielt til den flade bund, som alle mente var var helt forkert.

Hvordan startet produktionen op
Efter Bjarne Marcussen første Solus 24 var blevet færdig og den var i Bådmagasinet i 1971, var interessen så stor og presset fra ca. 20 sejler der var villige til på forhånd at afgive en ordre, gjorde at han startet en egentlig produktion op i efteråret 1972. Da Bjarne Marcussen så vandt Sjælland Rundt Overalt i sin Solus 24 gjorde, at han på et tidspunkt havde næsten et års lev. tid på båden. Båden kom til at hede Solus da Bjarnes kone på det tidspunkt havde en OK jolle som hed Solus da hun købte den, og derfra tog Bjarne navnet.

Hvornår stoppede produktionen
Solus Boats påbegyndtes i Bellinge midt på Fyn, men allerede året efter blev Solus Boats flyttet til Munkebo, ikke langt fra Kerteminde da pladsen blev for trang. Produktionen af Solus 24 gik ned ad bakke i begyndelsen af 80'erne, dels var der jo de andre større både, folk stillede større krav til bådene, og dels kom kartoffelkuren. I 1982 solgte Bjarne Marcussen værftet og som det sidste byggede en Solus Alta, som han med stor succes (både kap- og tursejlads) sejlede gennem 18 år til han solgte den i 2000. Efter værftet blev solgt i 1982 blev produktionen fortsat, men i meget lille målestok. Og den nye ejer af værftet gik på grund af krisen konkurs få år efter. Det skete desværre for mange andre små værfter i de år.
Mere historie om Solus 24 gennem tiden
Hvem byggede egentlig bådene
En del af glasfiberstøbningen blev foretaget af underleverandør, tidligere Erria Boat i Ærøskøbing, som Bjarne Markussen havde et godt samarbejde med. Derudover er alle både bygget i Munkebo.
Bla. på grund af Osmose støbte Solus ikke selv bådene, men overlod det til eksperter der brugte de bedste materialer, og som havde faciliteter til at gøre det rigtigt. Bl.a. var det også vigtigt at undgå støv (træstøv) i processen. Flere andre værfter fik iøvrigt også støbt deres skrog på Ærø.
Solus 24
Solus 24 er produceret i knap 200 eksemplarer.


Solus 29
Solus 29 er produceret i knap 50 eksemplarer

Solus Alta
Solus Alta er produceret i knap 50 eksemplarer
